Huom!



HUOMIO! Blogi sisältää mielipiteitä, jotka ovat omiani. En ole ammattilainen!

tiistai 22. lokakuuta 2013

Kaamosmasennuksen kirous

Syksy on jo puolessa; eletään pimeintä aikaa, vaikka sää hetkellisesti salli maahan valkoisen peitteen. Kaamosmasennuksen riemuaikaa, mutta siitä kärsivälle pitkä taival. Pimeys masentaa ja sade huuhtelee voimat mennessään. Mikään ei tahdo kiinnostaa eikä sängystä tahtoisi edes nousta. Sitähän se on, koko pitkän syys-ja talvikauden.

Mikäpä tähän tepsisi?




Kirkasvalosta on olemassa myönteisiä tutkimustuloksia ja sitä käytetään yleisesti hoitomuotona, mutta edes se ei kaikkia auta. Sitä kannattaa silti kokeilla, tiedä vaikka se auttaisi juuri sinua!

Vertaistuki puolestaan ei poista oireita, mutta on sitäkin hyödyllysempi piristäessä mieltä ja tuomaan arkeen sosiaalisia kontakteja, jollei sellaisia muutoin ole. Toisen, asian ymmärtävän, kanssa jutustelu voi helpottaa omaa oloa huomattavasti ja tuoda kaikenmoista uutta elämään. Vertaistukitoiminnan yhteishenki on kauttaaltaan mieluista ja hyväksyvää, missä ketään ei suljeta pois.

Liikunta; toisilla auttaa, toisilla ei, mutta koskaan se ei ole hyödytöntä! Olisi tärkeää liikkua, kuten itse kukin kykenee, pelkästään jo fyysisen hyvinvoinnin vuoksi, mutta sen on todettu myös virkistävän ja "tuulettavan" mieltä. Jo se, että ns. pakottaa itsensä liikkeelle, oli se sitten sisällä tai ulkona, voi toisilla piristää ja tuoda hyvänolon tunnetta. Toisilla puolestaan oikein kunnon reippailu auttaa. Kokeilemalla se selviää ja vaikka ei juuri sinulla auttaisikaan, ei siitä ole ollut haittaakaan :)

Musiikki on ollut tutkitusti hyväksytty terapeuttinen hoitomuoto Suomessa jo 1960-luvulta lähtien. Se vaikuttaa alitajuntaan luoden mielihyvää ja rikastaen mielimaisemaa. Kaikilla on omia mieluisia kappaleita, genrejä, artisteja tai bändejä, joista pitävät muita enemmän ja niiden kuuntelu saanee useat paremmalle mielelle. Jos pelkkä musiikin kuuntelu ei kuitenkaan jaksa virkistää mieltä, voi siihen lisätä omaa aktiivisuutta: musiikkimaalaus, omien laulujen kirjoitus, laulaminen, tanssiminen, instrumentin soittaminen tai improvisoiden musiikin tahdissa liikkuminen.

Uusi harrastus - "hoitomuoto", jota monet suosittelevat. Uusi harrastus voi olla niin rikkaus kuin huolenaihekin. Ne, joilla on jo ennestään paljon harrastuksia, kannattaisi hetkisen miettiä, riittääkö puhtia uuteen tai voiko jonkin vanhan korvata uudella. Liika stressi nimittäin pahentaa kaamosmasennusta entisestään. Kuten kaikissa harrastuksissa, sen ei tarvitse olla monimutkainen, kallis tai vaikea, kunhan se miellyttää ja kiinnostaa itseäsi!

Matkailu ja loma ovat oivia, mutta monesti valtavan kalliita, tapoja saada mieliala nousuun. Mikäpä ei piristäisi niin kuin mieluisa reissu niin koti- tai ulkomailla! Hyvin monilla ei kuitenkaan ole sellaiseen mahdollisuuksia. Miten olisi sitten vaikka telttaretki, päivän reissu toisessa kaupungissa tai vaikka ystävän luona kylässä käyminen? Eivät varsinaisesti lomia tai matkoja, mutta vaihtelua arkeen kuitenkin.

Vitamiinit ja hivennäisaineet kuuluvat jokapäiväiseen elämään ja terveyteen, mutta ne eivät ole kaamosmasennuksen hoitokeinoja. Liiallisesti saatuina vitamiineistakin voi koitua haittavaikutuksia: kuten mahan löysyyttä, päänsärkyä, unettomuutta ja väsymystä. Toisaalta kehomme tarvitsee niitä elämiseen, joten vitamiinien käyttäminen päivittäin ravintoköyhän ruokavalion tukena on suositeltavaa. On tärkeää noudattaa annostusohjetta ja lääkärin ohjeita.

Luontaistuotteet voivat olla erittäin vaarallisia! Ennen omatoimista luontaistuotteiden käyttöä, erityisesti, jos sinulla on minkäänlaisia reseptilääkkeitä mihin tahansa, neuvottele aina ensin lääkärin kanssa. Toiset niin mielialalääkkeet kuin muutkin reseptilääkkeet reakoivat hyvinkin huonosti luontaistuotteiden sisältämiin aineisiin, jotka saattavat heitellä hyvinkin paljon ihan tuotekohtaisesti, koska niillä ei ole samanlaista tarkkaa ja pitkäaikaista tutkimusprosessia kuin lääkkeillä yleensä. Jos kuitenkin haluat käyttää luontaistuotteita tai tunnet, että niistä on sinulle apua, muista neuvotella lääkärin kanssa ja käydä verikokeissa ym. tarkistuttamassa tilanne ihan itsesi vuoksi.

Tarvitsemme ruokaa elääksemme, mutta, jos ruoasta kokee saavansa mielenvirkeyttä, on ehdottoman tärkeää, että silloin syö enemmän vihanneksia, salaatteja ja hedelmiä kuin ns. roskaruokaa ja herkkuja. Mm. diabeetikkojen kannattaa varoa myös liiallista hedelmien syöntiä hedelmäsokerin takia. Kaamosmasennukseen ahmitut herkut koituvat hyvin nopeasti harmiksi lihomisen ja mahdollisten muiden sairauksien, kuten diabeteksen, muodossa, eikä ylensyöminen tuota kuin hetkellistä mielihyvää.

Shoppailu voi olla hauskaa, kamalaa ja addiktoivaa yhdellä kertaa, mutta joillakin tavaroiden ostelu helpottaa mieltä. Nimenomaan addiktoitumista, "shoppailuholismia", on varottava ja sen vuoksi en suosittele ostelua hoitokeinona. Ns. ikkunaostoksilla käyminen sen sijaan ei aiheuta merkittäviä haittoja. Toisinaan pelkkä tuotteiden katselu voi joitain piristää :)


Mikään ei siis varsinaisesti poista kaamosmasennusta, mutta siihen löytyy lievitystä - vaikeinta on vain löytää se "oma juttu", mikä tepsii. Itselläni ei ole varsinaista kaamosmasennusta todettu mustaa valkosella, mutta mielialan laskemisen huomaa kyllä ilman lääkäriäkin. Itselläni tepsii niin vertaistuki, kirkasvalo, liikunta, hyvä ruoka kuin mieluinen tekeminen alakuloisuuden lievittämiseksi, mutta on varmasti monia, joilla kaamosmasennus on niin vaikeaa, että kannattaa suosiolla hakea ammattiapua kotikuntansa terveyshuollosta.

Oma lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa lähetteen psykiatriselle, jossa ensikäynnillä kartoitetaan tilanteen vakavuutta eri testein ja pohditaan parhain hoitomuoto henkilökohtaisesti hoitajan kanssa. Siitä voidaan tarpeen vaatiessa sopia psykiatrin aika lääkärin lausuntoja, sairaslomaa ja mahdollista lääkitystä varten. On kuitenkin omaksi eduksi mieluummin pyytää apua kuin virua surkeudessa yksin. Vaikka ihmelääkettä ei ole, voidaan asioille silti tehdä jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidä kommentit asiallisina, kiitos :)